ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Οι Καρτ-Ποστάλ

Post by: 05/12/2016 0 comments

Victoria Hislop

Οι Καρτ-Ποστάλ

Εκδόσεις Διόπτρα

Το καινούριο της Βικτώρια Χίσλοπ και μυρίζει (και αυτό) Ελλάδα.

Μια πρωτότυπη πλοκή-καμβάς πάνω στην οποία πλέκονται 15 ιστορίες που, όλες, διαδραματίζονται στη χώρα μας.

Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που αποτελεί τη βάση για τις 15 διαφορετικές ιστορίες, είναι η εξής:

Η Έλι Τόμας ζει στο Λονδίνο. Κάθε μέρα βρίσκει στο γραμματοκιβώτιό της μια καρτ-ποστάλ από την Ελλάδα με αποστολές έναν “Α” και παραλήπτη μια κάποια “Σ. Ίμποτσον”, που, όμως, δεν μένει στην πολυκατοικία.

Η Έλι διαβάζει τις καρτ-ποστάλ και παρασύρεται από τη μαγεία των συναρπαστικών περιγραφών για τα μέρη της Ελλάδας που επισκέπτεται ο αποστολέας. Τη συγκινεί και ο έρωτάς του για την άγνωστη “Σ. Ίμποτσον”. Οι καρτ-ποστάλ αρχίζουν αν γίνονται έμμονη ιδέα για την Έλι.

Κάποια στιγμή, όμως, οι καρτ-ποστάλ σταματούν να φτάνουν. Με απογοήτευση η Έλι βλέπει τη γραμματοθυρίδα της άδεια επί εβδομάδες. Αποφασίζει να ανακαλύψει αυτοπροσώπως τη χώρα, της οποίας τις ομορφιές γνωρίζει, ως τώρα, μέσα από τις ζωηρές περιγραφές του “Α”. Ξεκινάει, λοιπόν, ένα ταξίδι για την Ελλάδα.

Τη στιγμή που φεύγει με τη βαλίτσα στο χέρι, φτάνει με το ταχυδρομείο ένα πακέτο. Η Έλι το παίρνει μαζί της. Ανοίγοντάς το, βρίσκει μέσα ένα ημερολόγιο με την ιστορία περιπλάνησης του ερωτευμένου “Α” στην Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει την ερωτική του απογοήτευση.

Η Έλι φθάνει στην Ελλάδα και ξεκινάει τις διακοπές της στο Τολό, με παρέα τη διαδικασία επούλωσης του “Α” και τις ιστορίες που περιλαμβάνονται το ημερολόγιό του.

Όταν τις έχει ρουφήξει όλες και οι διακοπές της πλησιάζουν στο τέλος τους, ανακαλύπτει στην άκρη του χαρτιού που είναι τυλιγμένο το ημερολόγιο, μια πληροφορία που θα αλλάξει τη ζωή της.

Το βιβλίο μοιάζει σαν ένα οδοιπορικό στο χρόνο, στο χώρο και στις ελληνικές αξίες. Οι ιστορίες του ημερολογίου διαδραματίζονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους τα τελευταία 80 χρόνια, και είναι ένα νοερό ταξίδι σε κομβικά σημεία της Ελλάδας: Ικαρία, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Πειραιάς, Άνδρος, Μετέωρα, Πάτρα, Δελφοί, Αρκαδία, Μεσολόγγι.

Η Χίσλοπ, μέσα από τις ιστορίες της, περιγράφει το αξιακό μας σύμπαν όχι μόνο σήμερα, αλλά των προηγούμενων δεκαετιών. Η βεντέτα, οι γάμοι από συνοικέσιο, η τιμή της γυναίκας, ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών, η ελληνική λαμογιά και ο χρηματισμός, η ελληνική προκατάληψη, η βασκανία, η αρχαιοκαπηλία, τα καφενεία, η θρησκευτική αφοσίωση, η φοροαποφυγή, η καταπίεση των αντρών στις γυναίκες τους, αλλά και σύγχρονα σημερινά θέματα, όπως η οικονομική κρίση, η μιζέρια του λαού μας, οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις… αυτά σε συνδυασμό με τις περιγραφές κάθε ομορφιάς της Ελλάδας, συνθέτουν ένα σύνολο του χτες και του τώρα.

Οι ιστορίες της έχουν την απόχρωση του ουράνιου τόξου. Άλλες είναι κοινωνικές, άλλες συναισθηματικές, άλλες θρίλερ!

Ξεχωρίζω δύο: το “Ποτέ την Τρίτη” και το “Μέγας Αγιασμός”.

Η Χίσλοπ δεν μας χαρίζεται… ρίχνει το φως της πένας της στα αρνητικά στοιχεία του λαού μας και τα φέρνει στην επιφάνεια σε συνδυασμό, όμως, με τις ομορφιές της χώρας μας, την ιστορία και την παράδοση.

Ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που περιέχει διηγήματα.
Ακολουθήστε την Κατερίνα Τσεμπερλίδου στο Instagram:

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης