ΙΣΤΟΡΙΚΑ

The Third Horseman

Post by: 29/02/2016 0 comments

William Rosen

The Third Horseman

Εκδόσεις Viking


Ένα φιλόδοξο βιβλίο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την Ευρώπη του 14ου αιώνα, με τη μεγάλη κλιματική αλλαγή και τον Μεγάλο Λιμό που θέρισε για εφτά χρόνια εκατομμύρια κατοίκους. Υπότιτλός του: “Η κλιματική αλλαγή και ο Μεγάλος Λιμός του 14ου αιώνα”.

“The Third Horseman” είναι “Ο Τρίτος Ιππότης” από τους 4 της Αποκάλυψης. Ο Ιππότης της Πείνας, του Λιμού που έρχεται καβάλα σε ένα μαύρο άλογο.

Ο Γουίλιαμ Ρόουζεν δεν είναι απλά συγγραφέας. Μέσα από το βιβλίο του, λειτουργεί σαν ένας κάμεραμαν των λέξεων που ρίχνει το φώς του σε όλες τις “ειδήσεις” των πρώτων είκοσι πέντε ετών του 14ου αιώνα. Μιλάμε, δηλαδή, για τον Μεσαίωνα.

  • Μετά από 400 (900-1300 μ.Χ.) χρόνια πολύ γλυκού κλίματος, που βοήθησε να εξαπλωθούν οι καλλιέργειες σε όλη την Ευρώπη και να αποθηκευτούν πλούσιες σοδειές – πράγμα που αύξησε τον πληθυσμό της ηπείρου από 10 σε 30 εκατομμύρια κατοίκους – ήρθαν 7 καταστροφικά χρόνια.
  • Πρώτα, ξεκίνησαν βροχές που σάρωσαν τη Δυτική Ευρώπη και κράτησαν 155 ημέρες και ο ήλιος έκανε άλλες τόσες μέρες να φανεί. Μόνο λάσπη, πλημμύρες, χάθηκαν σοδειές, παρασύρθηκαν τα σπίτια (καλύβες) των χωριών, κόπηκαν γέφυρες.
  • Μετά ήρθαν παγωμένοι χειμώνες, που πάγωσαν τα ποτάμια, τις θάλασσες και τα σπαρτά που είχαν απομείνει. Ήρθαν και επιδημίες που αφάνισαν, αρχικά, πρόβατα, βοοειδή, χοίρους και μετά τα άλογα.
  • Παράλληλα, οι γαιοκτήμονες έβαλαν φόρους στους δουλοπάροικους και οι στρατοί, στις συνεχείς εχθροπραξίες, έκαιγαν ό,τι είχε απομείνει από σοδειές στις παραμεθόριες περιοχές.
  • Στον 14ο αιώνα, οι άνθρωποι τρέφονταν κυρίως από σιτάρι. Δηλαδή ψωμί. Οι πιο φτωχοί έτρωγαν μουχλιασμένη σίκαλη, από ένα παράσιτο της οποίας πάθαιναν παραισθήσεις, σαν τους χρήστες LSD και, μέσα στην άγνοιά τους, οι συγχωριανοί τους, θεωρούσαν ότι ο “διάβολος” είχε μπει μέσα τους.
  • Έπειτα ήρθε ο Λιμός. Εκατονταπλασιάστηκε η τιμή του σιταριού, εξαφανίστηκε το αλάτι με το οποίο πάστωναν τα κρέατα ή τις ρέγγες για να τα τρώνε (μόνο στις γιορτές κατανάλωναν φρέσκο κρέας)καταναλώθηκε ή χάθηκε κάθε αποθηκευμένος καρπός. Οι άνθρωποι πέθαιναν στους δρόμους, πρησμένοι από την πείνα, οι πόλεις έχαναν πάνω από το 1/3 των πληθυσμών τους και άνοιγαν νέα νεκροταφεία για να θάψουν τους νεκρούς.
  • Συχνά οι γονείς αναγκαζόντουσαν να φάνε τα παιδιά τους και τα παιδιά, τους γονείς. Και όχι μόνο κανιβαλισμός. Αναγκαζόντουσαν να καταναλώσουν ψόφια ζώα ή και νεκρούς από τα κοιμητήρια. (Αυτές οι ιστορίες έχουν διασωθεί διαχρονικά σαν παραμύθια, μέσα από τις αφηγήσεις των αδελφών Γκριμ και όχι μόνο).
  • Μέσα σε αυτά τα τραγικά χρόνια, ο συγγραφέας μας περιγράφει ιστορικά γεγονότα από τις συνεχείς φιλόδοξες συγκρούσεις Άγγλων εναντίον Σκωτσέζων, Φλαμανδών κατά Γάλλων και Ελβετών κατά Αυστριακών.
  • Μηχανορραφίες, ίντριγκες, γάμοι τετράχρονων, εφτάχρονων και δωδεκάχρονων διαδόχων με στόχο την ένωση δυνάμεων ή την ειρήνη.
  • Και μέσα σε όλα, την βασιλεία του gay βασιλιά Εδουάρδου ΙΙ, που, αν και παντρεύτηκε γαλλίδα πριγκίπισσα, (η οποία τελικά τον εκθρόνισε), πάντα κοιμόταν μαζί με ένα φιλόδοξο αυλικό που επεδίωκε θέση εξουσίας.
  • Ο γιος του, Εδουάρδος ΙΙΙ που έγινε και βασιλιάς της Αγγλίας στα 14 του χρόνια, θεώρησε τον εαυτό του κατευθείαν κληρονόμο του παππού του Γάλλου, βασιλιά Φίλιπ του 4ου, με αποτέλεσμα να αρχίσει ακόμα χειρότερος πόλεμος, ο εκατονταετής.
  • Την ίδια εποχή, 30 χρόνια μετά το Μεγάλο Λιμό, θέρισε την Ευρώπη ο Μαύρος Θάνατος ή Πανούκλα, που ξεκίνησε από τη Μαύρη Θάλασσα και, μέσω των τρωκτικών, εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα το θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.
  • Και, πάντα, οι πόλεμοι… πόλεμοι. Μεταξύ φεουδαρχών, ηγεμόνων, πριγκίπων, βασιλιάδων, του Πάπα ή για τη στήριξη από τον Πάπα.
  • Διαβάζοντας το αξιόλογο αυτό βιβλίο, απορείς πώς μετά από τόσες κλιματολογικές, επιδημιολογικές αλλαγές ή επιπτώσεις και πολεμικές συγκρούσεις, η Ευρώπη, αξιοθαύμαστα, επέζησε!
  • Ένα συναρπαστικό, μοναδικό, ανεπανάληπτο βιβλίο που ρίχνει φως σε μια εποχή για την οποία λίγα ξέρουμε. Ευτυχώς που υπήρχαν τα “χρονικά” της εποχής, οι ηγούμενοι των μοναστηριών που κρατούσαν ημερολόγια και ο συγγραφέας Γουίλιαμ Ρόουσεν που διάβασε παραπομπές 9 σελίδων (!) για να μας περιγράψει αυτό το βιβλίο!

Μην το χάσεις!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης