ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ/ΔΟΚΙΜΙΑ

Γιάννης Καλπούζος: Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου

Post by: 11/07/2017 0 comments

Γιάννης Καλπούζος

Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ

Διηγήματα και μια παραλλογή

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Ο Γιάννης Καλπούζος, μας έχει εκφράσει το ταλέντο του μέσα από πολλές λογοτεχνικές φόρμες: ποίηση, μυθιστορήματα… εδώ, σε αυτό το βιβλίο, μέσα από 20 διηγήματα.

  • Είκοσι ιστορίες μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίωσης. Μοτίβα που έρχονται και ξανάρχονται σαν ο συγγραφέας να θέλει να τα ξορκίσει. Εφιάλτες και τολμηρές πράξεις, συναισθήματα πέρα από τα όρια, παιχνίδια με το χωροχρόνο.
  • Οι ήρωές του ζουν, οι περισσότεροι, τη ζωή με πάθος, ρισκάροντας, φτάνοντας στα άκρα, αναζητώντας το ανέφικτο και δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους. Οι περισσότεροι είναι άντρες και αφηγούνται τις ιστορίες σε πρώτο πρόσωπο.
  • Συχνά ο θάνατος και η αυτοκτονία έρχονται να ρίξουν τον τρόμο τους στην ατμόσφαιρα των ιστοριών. Μαχαίρια, όπλα, γκρεμοί, βία, συνθέτουν ένα σκηνικό περισσότερο στον κόσμο της φαντασίας και λιγότερο στον κόσμο της πραγματικότητας. Η πλοκή τους συνδυάζει ένα ευφυές εύρημα που ξυπνάει στον αναγνώστη έντονα συναισθήματα.
  • Τα ερωτικά ένστικτα έχουν σημαντική θέση στις ιστορίες του βιβλίου, χωρίς πάντα να βρίσκουν ελεύθερη διέξοδο έκφρασης. Συχνά οι ήρωες καταπιέζουν τις γενετήσιες ορμές τους ή τις αφήνουν να εκδηλωθούν βίαια.
  • Τα περισσότερα διηγήματα του βιβλίου “Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ” διαδραματίζεται στην περιφέρεια, στην επαρχία. Εκεί που υπάρχουν φήμες, δεισιδαιμονίες, μύθοι, σκιές, πάθη.
  • Χωρίς να είναι μυθιστόρημα, τα διηγήματα του Γιάννη Καλπούζου δίνουν στον αναγνώστη τη δύναμη και την ένταση του μυθιστορήματος. Επιπλέον, και αυτό το τονίζω πάντα γιατί έχω αδυναμία στα διηγήματα, μπορείς να διαβάζεις ένα κάθε βράδυ, χωρίς να χάνεις τη συνέχεια της πλοκής.

Από τα 20, προσωπική μου επιλογή είναι τα διηγήματα “Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ”, “Μόνο να τους άγγιζα”, “Χάντρα, χάντρα”, “Ο Φιλ”, “Ακινητισμός”, “Όχι άλλα λάθη”, “Το στοίχημα”, “Κακές συνήθειες”.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης